Κοντινές εκδρομές

Απο το ξενοδοχείο αιολίδες, μπορείτε πολύ εύκολα και γρήγορα να επισκεφθείτε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Πλαστήρα.

ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΤΑΥΡΩΠΟΥ
Σε μία από τις ομορφότερες γωνιές του ορεινού όγκου των Αγράφων, η λίμνη Πλαστήρα δημιουργήθηκε από τα νερά του ποταμού Μέγδοβα (Ταυρωπού), παραποτάμου του Αχελώου. Η απίθανη βλάστησή της την καθιστά ιδανική τοποθεσία για τους οπαδούς της υγιεινής ζωής, τους ερευνητές τουρίστες και όσους θέλουν να γευθούν αυθεντικές γεύσεις και αρώματα. Γύρω από τη λίμνη βρίσκονται τα ψηλά και καταπράσινα βουνά των Αγράφων, βοσκοτόπια και αγροτικές καλλιέργειες. Η δημιουργία της λίμνης ήταν μια ιδέα του Νικολάου Πλαστήρα. Το κτίσιμό της ξεκίνησε το 1925 . Έχει μήκος 14χλμ., μέγιστο πλάτος 4χλμ., μέγιστο βάθος 60μ. και χωρητικότητα 400 κυβικά μέτρα.
Το φράγμα είναι μία τοξοειδής κατασκευή με μήκος 200 μέτρα και ύψος 83 μέτρα. Ολοκληρώθηκε περί το 1959, οπότε και άρχισε η πλήρωση της Λίμνης με νερό. Αυτό το νερό είναι η κινητήριος δύναμη για τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Δ.Ε.Η. ισχύος 120MW, στον οποίο μεταφέρεται μέσω ενός αγωγού που ξεκινάει από την ανατολική πλευρά της Λίμνης, κοντά στην περιοχή Τσαρδάκι και στη συνέχεια χρησιμοποιείται για άρδευση των χωραφιών του θεσσαλικού κάμπου και για την ύδρευση της Καρδίτσας, των Σοφάδων και άλλων 35 κοινοτήτων.

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
1,5 χλμ απο τα Καλύβια Πεζούλας, βρίσκεται ο βοτανικός κήπος. Πρόκειται για μια έκταση 10 στρεμμάτων στην οποία έχει γίνει η συγκέντρωση και αποθεματοποίηση μέρους των χλωριδικών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Πλαστήρα, αλλά και γενικότερα του Ελλαδικού χώρου.
Κάθε χρόνο δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών, είτε μαθητές στο πλαίσιο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είτε πλήθος άλλων ομάδων ή μεμονωμένων επισκεπτών που επιθυμούν να αποκομίσουν περισσότερες και εξειδικευμένες πληροφορίες για την χλωρίδα της περιοχής.
Ο Βοτανικός κήπος είναι ανοιχτός όλο το χρόνο. Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να ξεναγηθούν, να αγοράσουν αρωματικά φυτά και βότανα, να πιούν καφέ και αναψυκτικά, να κάνουν μια μικρή βόλτα στη λίμνη που βρίσκεται μόλις 50μ. παρακάτω.

ΠΛΑΖ ΛΑΜΠΕΡΟΥ
Είναι μία από τις πρώτες τουριστικές υποδομές που δημιουργήθηκαν στην περιοχή στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και αποτέλεσαν τη βάση στην τουριστική ανάπτυξης όλης της ανατολικής πλευράς της λίμνης Πλαστήρα. Σήμερα αποτελεί τόπο προορισμού χιλιάδων επισκεπτών.

ΜΑΝΤΑΝΙΑ ΚΕΡΑΣΙΑΣ
Οι φλοκάτες – βελέντζες των νοικοκυριών πλένονται ακόμα στα μαντάνια, που βρίσκονται στην ομώνυμη θέση, 3,5 χλμ. περίπου από τον ασφαλτόδρομο. Βασική αρχή της λειτουργίας του μαντανιού είναι η εξής: το νερό, μέσω της «φτερωτής», θέτει σε κίνηση τα «κοπάνια». Πρόκειται για βαριά ξύλινα σφυριά, που χτυπώντας ρυθμικά το μάλλινο ύφασμα, σφίγγουν τους κόμπους και το νήμα, προσδίδοντάς του αντοχή. Τα μαντάνια χαίρουν ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, γιατί αποτελούν μια κατασκευή οικολογικής επεξεργασίας, σπάνιας για την εποχή μας.

ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΠΕΖΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΚΕΡΑΣΙΑΣ
Οι νερόμυλοι αποτελούν ένα όμορφο αξιοθέατο, απομεινάρι μιας άλλης εποχής, όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τη δύναμη του νερού για μια σειρά αγροτικές και οικιακές εργασίες. Πέτρινοι, γραφικοί, στις όχθες των ποταμών, μέσα στη πανέμορφη φύση, αποτελούν ένα τουριστικό αξιοθέατο που μας θυμίζει τον τρόπο που οι προηγούμενες γενιές είχαν οργανώσει τη ζωή τους.

ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙΜΑΚΙΑ
Το σπήλαιο του Καϊμακιά βρίσκεται στην περιοχή Μέγα Ρέμα η οποία είναι σχετικά κοντά στο ορειβατικό καταφύγιο και αποτελεί το μεγαλύτερο σπήλαιο του νομού Καρδίτσας.
Έχει εξερευνηθεί και στο εσωτερικό του υπάρχει υπόγειο ποτάμι τα νερά του οποίου εξέρχονται από αυτό τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες. Έχει εντυπωσιακό διάκοσμο και επεκτείνεται σε δυο επίπεδα τα οποία περιλαμβάνουν συνολικό μήκος διαδρόμων 470μ.